Przejdź do menu Przejdź do treści

Warsztaty na temat zdrowej żywności

Celem spotkania edukacyjno-kulinarnego będzie promowanie zdrowego stylu życia, zwiększenie świadomości studentów na temat odżywiania oraz pomoc w budowaniu zdrowych nawyków żywieniowych. 

Jeden warsztat będzie trwał 90 minut i składał się z części edukacyjnej i kulinarnej.

Częśćedukacyjna to wykład z elementami warsztatowymi. Tytuł prelekcji " 7 kroków do zdrowego odżywiania". Uczestnikom w siedmiu krokach zostaną przedstawione najważniejsze informacje dotyczące prawidłowego odżywiania, ze szczególnym naciskiem na dwa nierozłączne filary zdrowego odżywiania - żywienie i nawyki żywieniowe. Studenci dowiedzą się między innymi:

  •  jak prawidłowo bilansować swoje posiłki,
  •  jak zmienić dotychczasowe przyzwyczajenia żywieniowe na lepsze,
  •  jak dokonywać właściwych wyborów żywieniowych na co dzień.

W części kulinarnej uczestnicy będą pracować w dwuosobowych zespołach i przygotują proste potrawy. W czasie warsztatu zostanie przygotowanych dziesięć różnych przekąsek, które można łatwo spakować i zabrać ze sobą na przykład do pracy, a będą to między innymi:

  •  zdrowe słodycze z suszonych owoców, orzechów i zbóż, jako zamiennik tradycyjnych słodyczy,
  •  pasty kanapkowe, jako alternatywa dla sklepowych produktów kanapkowych,
  •  koktajle, jako szybki i pożywny sposób na zdrowe śniadanie,
  •  sałatki, które są bombą witaminową i pożywną propozycją na drugie śniadanie lub lekki lunch,
  •  wrapy pełne warzyw, jako świetna odmiana dla tradycyjnych kanapek.

Warsztat skończy się degustacją przygotowanych przekąsek. Uczestnicy otrzymają też materiały szkoleniowe. 

Harmonogram rekrutacji
03 - 14 listopada 2023Nadsyłanie zgłoszeń 
15 listopada 2023Ogłoszenie wyników

Warsztaty odbyły się 23 listopada 2023, zachęcamy do obejrzenia galerii zdjęć.

Zdjęcie: źródło - pexels.com

Dołącz do nas

Akredytacje i partnerzy

logotyp efmd
logotyp ceeman
logotyp hr
logotyp cima
logotyp eaie
logotyp bauhaus4
logotyp progres3
logotyp acca