Przejdź do menu Przejdź do treści

Zaproszenie na wycieczkę do Zamku w Grodźcu Śląskim oraz Chlebowej Chaty w Górkach Małych – dawna wieś w pigułce

Szanowni Seniorzy,

zapraszamy na wycieczkę do Zamku w Grodźcu Śląskim oraz Chlebowej Chaty w Górkach Małych, która odbędzie się 17 maja 2024 r. (piątek).

W programie wycieczki:

  • Wyjazd godzina 08.30.
  • 10.00. Zwiedzanie Zamku w Grodźcu Śląskim – około 2 godz.
  • 12.30. przejazd do Górek Małych
  • 13.00. Chlebowa Chata zwiedzanie + warsztaty około 2 godz.
  • 15.00. Ognisko z kiełbaskami i dobrą zabawą około 1,5 godz.
  • Powrót do Katowic około 19.30.

ZAPISY: osobiście w biurze UETW lub telefonicznie 32 257 7829,  32 257 7021, a także przed wykładem przyjmowane są do 7 maja 2024 r. lub do wyczerpania miejsc.

Wycieczka zostaje objęta Mecenatem Miasta Katowice w ramach Projektu pod nazwą „Bliżej regionu, bliżej świata - Seniorzy, historia, kultura, sztuka i zabytki”.

Informacja o miejscach, które zobaczymy:

Zamku w Grodźcu Śląskim: Pierwsze wzmianki o Zamku Grodziec pochodzą z 1155 roku. Początkowo był budynkiem drewnianym, później stał się zamkiem murowanym, który z czasem był coraz bardziej rozbudowywany. Budowlę na szczęście ominęły poważne zniszczenia, dzięki czemu możemy go dziś podziwiać w tak dobrze zachowanej formie. Obecnie właścicielem zamku jest przedsiębiorca Michał Bożek, który użyczył go Fundacji Ustronianka. Fundacja pozyskała dofinansowanie na remont zamku i zaadaptowanie go do działalności kulturalnej. W trakcie zwiedzania Zamku przewodnik zaprezentuje m.in. pomieszczenia mieszkalne, salę rycerską, zbrojownię, bibliotekę, kuchnię, salkę kartograficzną, piwnicę oraz toalety. Kustosz Muzeum zaprezentuje prywatne zbiory właściciela zamku a także wiele ciekawostek związanych z zamkiem.

Chlebowa Chata w Górkach Małych czyli dawna wieś w pigułce zwiedzanie i warsztaty w programie m.in.:

Teoria:

  • przybliżenie życia naszych przodków,
  • zapoznanie z podstawowymi zbożami i ich zastosowaniem,
  • prezentacja maszyn dawniej wykorzystywanych przy uprawie i obróbce ziarna - droga "od ziarenka do bochenka",
  • omawianie procesu powstawania masła i twarogu oraz sprzętów do tego wykorzystywanych,
  • omawianie pozyskiwania miodu, pokaz sprzętu pasiecznego i ciekawostki z życia pszczół.

Praktyka:

  • próby młócenia cepami,
  • mielenie zboża na żarnach i osiewanie mąki,
  • własnoręczne formowanie oraz wypiek podpłomyków,
  • zabawa na starych traktorach, wozach i maszynach.

Degustacja:

  • degustacja podpłomyków i chleba żytniego,
  • dodatki do degustacji: masło, miód, smalec z ziołami - wszystko własnej produkcji,
  • kawa zbożowa z mlekiem,
  • degustacja "do syta".

Zapraszamy!

Dołącz do nas

Akredytacje i partnerzy

logotyp efmd
logotyp ceeman
logotyp hr
logotyp cima
logotyp eaie
logotyp bauhaus4
logotyp progres3