Szanowni Seniorzy,
zapraszamy na wycieczkę do Zamku w Grodźcu Śląskim oraz Chlebowej Chaty w Górkach Małych, która odbędzie się 17 maja 2024 r. (piątek).
W programie wycieczki:
- Wyjazd godzina 08.30.
- 10.00. Zwiedzanie Zamku w Grodźcu Śląskim – około 2 godz.
- 12.30. przejazd do Górek Małych
- 13.00. Chlebowa Chata zwiedzanie + warsztaty około 2 godz.
- 15.00. Ognisko z kiełbaskami i dobrą zabawą około 1,5 godz.
- Powrót do Katowic około 19.30.
ZAPISY: osobiście w biurze UETW lub telefonicznie 32 257 7829, 32 257 7021, a także przed wykładem przyjmowane są do 7 maja 2024 r. lub do wyczerpania miejsc.
Wycieczka zostaje objęta Mecenatem Miasta Katowice w ramach Projektu pod nazwą „Bliżej regionu, bliżej świata - Seniorzy, historia, kultura, sztuka i zabytki”.
Informacja o miejscach, które zobaczymy:
Zamku w Grodźcu Śląskim: Pierwsze wzmianki o Zamku Grodziec pochodzą z 1155 roku. Początkowo był budynkiem drewnianym, później stał się zamkiem murowanym, który z czasem był coraz bardziej rozbudowywany. Budowlę na szczęście ominęły poważne zniszczenia, dzięki czemu możemy go dziś podziwiać w tak dobrze zachowanej formie. Obecnie właścicielem zamku jest przedsiębiorca Michał Bożek, który użyczył go Fundacji Ustronianka. Fundacja pozyskała dofinansowanie na remont zamku i zaadaptowanie go do działalności kulturalnej. W trakcie zwiedzania Zamku przewodnik zaprezentuje m.in. pomieszczenia mieszkalne, salę rycerską, zbrojownię, bibliotekę, kuchnię, salkę kartograficzną, piwnicę oraz toalety. Kustosz Muzeum zaprezentuje prywatne zbiory właściciela zamku a także wiele ciekawostek związanych z zamkiem.
Chlebowa Chata w Górkach Małych czyli dawna wieś w pigułce zwiedzanie i warsztaty w programie m.in.:
Teoria:
- przybliżenie życia naszych przodków,
- zapoznanie z podstawowymi zbożami i ich zastosowaniem,
- prezentacja maszyn dawniej wykorzystywanych przy uprawie i obróbce ziarna - droga "od ziarenka do bochenka",
- omawianie procesu powstawania masła i twarogu oraz sprzętów do tego wykorzystywanych,
- omawianie pozyskiwania miodu, pokaz sprzętu pasiecznego i ciekawostki z życia pszczół.
Praktyka:
- próby młócenia cepami,
- mielenie zboża na żarnach i osiewanie mąki,
- własnoręczne formowanie oraz wypiek podpłomyków,
- zabawa na starych traktorach, wozach i maszynach.
Degustacja:
- degustacja podpłomyków i chleba żytniego,
- dodatki do degustacji: masło, miód, smalec z ziołami - wszystko własnej produkcji,
- kawa zbożowa z mlekiem,
- degustacja "do syta".
Zapraszamy!
Dołącz do nas