6 marca odbyło się pierwsze posiedzenie Zespołu Parlamentarnego ds. Żywności Prozdrowotnej i Żywienia, w Sejmie Rzeczypospolitej Polskiej. Wśród prelegentów znalazła się także dr Marta Grybś-Kabocik z Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach. Jako członkini Rady Ekspertów Krajowej Rady Suplementów i Odżywek przedstawiła dane dotyczące roli edukacji i komunikacji w kształtowaniu świadomości konsumentów na temat zdrowia i zdrowego żywienia.
Zespół parlamentarny to ważna platforma wymiany opinii pomiędzy członkami parlamentu, organami administracji państwowej i stroną społeczną. Podczas spotkania zaproszeni eksperci i ekspertki omówili kluczowe wyzwania dla rynku:
- zdrowie publiczne,
- jakość i bezpieczeństwo produktów,
- edukacja i komunikacja z uczestnikami rynku,
- postrzeganie zdrowia jako kapitału.
Współpraca sektora, naukowców i ustawodawców jest kluczowa, aby tworzyć rozwiązania sprzyjające zarówno zdrowiu publicznemu, jak i innowacjom na rynku.
Dołącz do nas