Tematyka zajęć
Poniżej przedstawiamy programy nauczania, realizowane podczas całego kursu dla danego języka obcego:
język angielski
w przygotowaniu
język francuski
w przygotowaniu
język hiszpański
Studia stacjonarne
Wydziały | Ekonomii, Finansów, Gospodarki Przestrzennej i Transformacji Regionów, Informatyki i Komunikacji, Zarządzania |
Kierunki | wszystkie |
Poziom języka docelowy | A1+ |
Wymagania wstępne | brak |
Cele kształcenia | 1. Nabycie umiejętności komunikowania się w zakresie języka ogólnego na poziomie A1+. |
2. Opanowanie słownictwa ogólnego na docelowym poziomie nauczania. | |
3. Nabycie umiejętności rozumienia i interpretacji prostych tekstów i materiałów źródłowych. | |
4. Opanowanie umiejętności przygotowywania różnych prac pisemnych i wystąpień ustnych na docelowym poziomie nauczania. | |
5. Nabycie umiejętności samodzielnej pracy nad kompetencjami językowymi. | |
Efekty kształcenia | Student posiada umiejętność komunikowania się na poziomie A1+. |
W szczególności: | |
Czytanie. Student posiada podstawową umiejętność czytania tekstów związanych ze sferą życia prywatnego i zawodowego. | |
Słuchanie. Student potrafi zrozumieć proste wypowiedzi na tematy ogólne. | |
Pisanie. Student posiada podstawową umiejętność pisania prostych tekstów na tematy związane z życiem codziennym i zainteresowaniami. Używa słownictwa charakterystycznego dla poziomu A1+. | |
Mówienie. Student potrafi formułować proste wypowiedzi na podstawowe tematy życia codziennego. | |
Ponadto: | |
Student potrafi samodzielnie planować i realizować własne uczenie się w zakresie kompetencji językowych. | |
Student dokonuje systematycznej i krytycznej samooceny własnej wiedzy, umiejętności i kompetencji językowych. | |
Treści kształcenia | |
Wiodący podręcznik | Alonso G., Gonzales M., Ortiz S.: Emprendedores A1/A2, SGEL, Madrid 2020. |
Semestr 1 | 1. Nawiązywanie pierwszych kontaktów, przedstwianie się, powitania, pożegnania. |
2. Liczby i godziny | |
3. Dni tygodnia, miesiące, daty | |
4. Dane osobowe, języki, kraje i narodowości, zawody, miejsca pracy | |
5. Podstawowe czynności i częstotliwośc | |
6. Hobby | |
Semestr 2 | 1. Pory roku, pogoda, zjawiska klimatyczne |
2. Opis biura | |
3. Osób osób, ich wygląd i charakter, stan cywilny, członkowie rodziny | |
4. Rodzaje firm, działy, stanowika, obowiązki pracowników | |
5. Rezerwacja w hotelu, formy płatności | |
6. Plany na najbliższą przyszłość | |
Semestr 3 | 1. Opis dnia pracy, rutyna dnia codziennego |
2. środki transportu | |
3. Zdrowe nawyki, radzenie sobie ze stresem | |
4. napoje, posiłki, restauracja | |
5. Zaintersowania i preferencje | |
Semestr 4 | 1. Praca, warunki zatrudnienia, analiza ogłoszeń, CV |
2. Rodzaje umów | |
3. Wyrażenia związane z pracą | |
4. Podróże | |
5. Wizyta u lekarza |
Wydziały | Ekonomii, Finansów, Gospodarki Przestrzennej i Transformacji Regionów, Informatyki i Komunikacji, Zarządzania |
Kierunki | wszystkie |
Poziom języka docelowy | A2+ |
Wymagania wstępne | Opanowanie programu nauczania przewidzianego dla poziomu A1+ Wg ESOKJ: Osoba posługująca się językiem na tym poziomie rozumie i potrafi stosować podstawowe zwroty potoczne i wyrażenia dotyczące życia codziennego. Potrafi przedstawiać siebie i innych oraz formułować pytania z zakresu życia prywatnego, dotyczące np. miejsca, w którym mieszka, ludzi, których zna i rzeczy, które posiada. Potrafi prowadzić prostą rozmowę, pod warunkiem, że rozmówca mówi wolno, zrozumiale i jest gotowy do pomocy. |
Cele kształcenia | 1. Rozwijanie umiejętności komunikowania się na poziomie A2+ w zakresie języka ogólnego z elementami języka specjalistycznego. |
2. Rozwijanie słownictwa ogólnego i opanowanie podstawowego słownictwa specjalistycznego na docelowym poziomie nauczania. | |
3. Rozwijanie umiejętności rozumienia i interpretacji tekstów i materiałów źródłowych. | |
4. Opanowanie umiejętności przygotowywania różnych prac pisemnych i wystąpień ustnych na docelowym poziomie nauczania. | |
5. Rozwijanie umiejętności samodzielnej pracy nad kompetencjami językowymi. | |
Efekty kształcenia | Student posiada umiejętność komunikowania się na poziomie A2+ |
W szczególności: | |
Czytanie. Student posiada podstawową umiejętność czytania tekstów związanych ze sferą życia prywatnego i zawodowego | |
Słuchanie. Student potrafi zrozumieć proste wypowiedzi na tematy ogólne z elementami języka specjalistycznego. | |
Pisanie. Student posiada podstawową umiejętność pisania prostych tekstów na tematy związane z życiem prywatnym i zawodowym. Używa słownictwa charakterystycznego dla poziomu A2+. | |
Mówienie. Student potrafi formułować proste wypowiedzi na podstawowe tematy życia prywatnego i zawodowego. | |
Ponadto: | |
Student potrafi samodzielnie planować i realizować własne uczenie się w zakresie kompetencji językowych. | |
Student dokonuje systematycznej i krytycznej samooceny własnej wiedzy, umiejętności i kompetencji językowych | |
Treści kształcenia | |
Wiodący podręcznik | Alonso G., Gonzales M., Ortiz S.: Emprendedores A1/A2, SGEL, Madrid 2020. |
Semestr 1 | 1. Zawody, czynności dnia codziennego, dzień pracy, dzień wolny |
2. Czynności i częstotliwość ich wykonywania | |
3. Zajęcia aktualne i plany na przyszłość | |
4. Środki transportu i wskazywanie drogi | |
5. Nawyki zdrowotne, radzenie sobie ze stresem | |
6. Jedzenie, picie, restauracja | |
7. Hobby | |
Semestr 2 | 1. Praca, warunki zatrudnienia, analiza ogłoszeń, CV |
2. Rodzaje umów | |
3. Wyrażenia związane z pracą, dowiadczenie zawodowe | |
4. Najlepsze wakacje | |
5. Wizyta u lekarza | |
Semestr 3 | 1. Zakupy, sklepy, rodzaje klientów, różnice międzypokoleniowe |
2. Ubrania, dodatki, kolory | |
3. Reklama i sieci społecznościowe | |
4. Plany na przyszłość | |
Semestr 4 | 1. Przedsiębiorcy i ich osiągnięcia, technologie i wynalazki |
2. Etapy życia | |
3. Wyrażanie emocji i ich wpływ na działalność firmy | |
4. Idealne miejsce do prowadzenia firmy | |
5. Wyposażenie biura |
Studia niestacjonarne
Wydziały | Ekonomii, Finansów, Gospodarki Przestrzennej i Transformacji Regionów, Informatyki i Komunikacji, Zarządzania |
Kierunki | wszystkie |
Poziom języka docelowy | A1 |
Wymagania wstępne | brak |
Cele kształcenia | 1. Nabycie umiejętności komunikowania się w zakresie języka ogólnego na poziomie A1. |
2. Opanowanie słownictwa ogólnego na docelowym poziomie nauczania. | |
3. Nabycie umiejętności rozumienia i interpretacji prostych tekstów i materiałów źródłowych. | |
4. Opanowanie umiejętności przygotowywania różnych prac pisemnych i wystąpień ustnych na docelowym poziomie nauczania. | |
5. Nabycie umiejętności samodzielnej pracy nad kompetencjami językowymi. | |
Efekty kształcenia | Student posiada umiejętność komunikowania się na poziomie A1. |
W szczególności: | |
Czytanie. Student posiada podstawową umiejętność czytania tekstów związanych ze sferą życia prywatnego i zawodowego. | |
Słuchanie. Student potrafi zrozumieć proste wypowiedzi na tematy ogólne. | |
Pisanie. Student posiada podstawową umiejętność pisania prostych tekstów na tematy związane z życiem codziennym i zainteresowaniami. Używa słownictwa charakterystycznego dla poziomu A1. | |
Mówienie. Student potrafi formułować proste wypowiedzi na podstawowe tematy życia codziennego. | |
Ponadto: | |
Student potrafi samodzielnie planować i realizować własne uczenie się w zakresie kompetencji językowych. | |
Student dokonuje systematycznej i krytycznej samooceny własnej wiedzy, umiejętności i kompetencji językowych. | |
Treści kształcenia | |
Wiodący podręcznik | De Prada M., Marce P.: Entorno laborar A1/B1, Edelsa 2018. |
Semestr 1 | 1. Pierwsze kontakty, przywitanie i pożegnanie |
2. Dane osobowe: imię, nazwisko, adres, wiek, kraj pochodzenia, | |
3. Zawody i miejsce pracy | |
4. Cyfry i liczby | |
5. Proste czynności biurowe | |
Semestr 2 | 1. Opis osób, wygląd, charakter |
2. Dni tygodnia, miesiące, pory dnia | |
3. Godziny | |
4. Opis dnia pracy i dnia wolnego | |
5. Czynności i częstotliwośc ich wykonywania | |
6. Zainteresowania | |
Semestr 3 | 1. Wynajem biura, wyposażenie, meble |
2. Środki transportu, wskazywanie drogi | |
3. Zakwaterowanie w hotelu, formy płatności | |
Semestr 4 | 1. Organizacja imprez firmowych |
2. Dialogi w restauracji | |
3. Rozmowy telefoniczne i składanie zamówień | |
4. Opis pogody | |
5. Wyrażenia związane z pracą, oferty pracy |
język rosyjski
w przygotowaniu
język włoski
w przygotowaniu
Dołącz do nas