Warsztaty na temat zdrowej żywności

Celem spotkania edukacyjno-kulinarnego będzie promowanie zdrowego stylu życia, zwiększenie świadomości studentów na temat odżywiania oraz pomoc w budowaniu zdrowych nawyków żywieniowych.
Jeden warsztat będzie trwał 90 minut i składał się z części edukacyjnej i kulinarnej.
Część edukacyjna to wykład z elementami warsztatowymi. Tytuł prelekcji " 7 kroków do zdrowego odżywiania". Uczestnikom w siedmiu krokach zostaną przedstawione najważniejsze informacje dotyczące prawidłowego odżywiania, ze szczególnym naciskiem na dwa nierozłączne filary zdrowego odżywiania - żywienie i nawyki żywieniowe. Studenci dowiedzą się między innymi:
- jak prawidłowo bilansować swoje posiłki,
- jak zmienić dotychczasowe przyzwyczajenia żywieniowe na lepsze,
- jak dokonywać właściwych wyborów żywieniowych na co dzień.
W części kulinarnej uczestnicy będą pracować w dwuosobowych zespołach i przygotują proste potrawy. W czasie warsztatu zostanie przygotowanych dziesięć różnych przekąsek, które można łatwo spakować i zabrać ze sobą na przykład do pracy, a będą to między innymi:
- zdrowe słodycze z suszonych owoców, orzechów i zbóż, jako zamiennik tradycyjnych słodyczy,
- pasty kanapkowe, jako alternatywa dla sklepowych produktów kanapkowych,
- koktajle, jako szybki i pożywny sposób na zdrowe śniadanie,
- sałatki, które są bombą witaminową i pożywną propozycją na drugie śniadanie lub lekki lunch,
- wrapy pełne warzyw, jako świetna odmiana dla tradycyjnych kanapek.
Warsztat skończy się degustacją przygotowanych przekąsek. Uczestnicy otrzymają też materiały szkoleniowe.
Harmonogram rekrutacji | |
03 - 14 listopada 2023 | Nadsyłanie zgłoszeń |
15 listopada 2023 | Ogłoszenie wyników |
Warsztaty odbyły się 23 listopada 2023, zachęcamy do obejrzenia galerii zdjęć.
Zdjęcie: źródło - pexels.com
Dołącz do nas